Oliver!

Oliver Twist (Oliver!)

Historien om den foreldreløse guttungen Oliver Twist!

Oliver! er en musikal med tekst og musikk av Lionel Bart, basert på Charles Dickens’ roman Oliver Twist. Oliver! følger barnehjemsbarnet Oliver fra han blir født.

Musikalen hadde urpremiere i London i 1960, og ble filmatisert i 1968 med Mark Lester som Oliver og Ron Moody som Fagin. Filmen fikk seks Oscar-priser, blant annet for beste film, for beste regi (Carol Reed) og for beste koreografi (Onna White).

Oliver! finnes i flere norske oversettelser, av Harald Tusberg og Klaus Hagerup. I tillegg finnes det et teaterstykke med navn Oliver Twist skrevet av Erling Pedersen. Den første norske visningen fant sted i 1992, produsert av Thalia Teater. Daniel Bohr og Larry Oaks samarbeidet om regien.

Blant sangene er Consider yourself (Se på deg som en venn), It’s a Fine Life (D’er et fint liv), I’d Do Anything (Jeg gjør alt du vil) og As Long As He Needs Me (Jeg vet han trenger meg).

HISTORIEN

Den foreldreløse guttungen Oliver Twist blir født i et fattighus i en by. Moren hans dør umiddelbart etter fødselen, uten å etterlate seg navn, papirer eller penger. Den lille babyen får tildelt et navn av fattighuset. Guttene på fattighuset er konstant sultne, og de trekker lodd om hvem som skal spørre om en ekstra porsjon havresuppe. Dette forårsaker oppstandelse blant de velfødte mennene som sitter i styret på fattighuset. Styret bestemmer seg for at denne opprørske gutten ikke lenger kan være beboer der, og setter opp en plakat der de tilbyr en årlig godtgjørelse på 5 pund til den som kan ta Oliver som læregutt. Slik havner Oliver til slutt hos begravelsesagenten Mr. Sowerberry, en mann som behandler Oliver litt bedre enn de gjorde på fattighuset, men som har en kone som er skeptisk til alle fattighus ungene. På grunn av sitt triste oppsyn får Oliver jobben å følge barnebegravelser. Den andre læregutten, Noah, er sjalu på Oliver, og erter og plager ham stadig vekk. En dag erter han ham for moren hans, og antyder at moren er en «flyfille». Det svartner for Oliver, og han slår og sparker Noah. Noah overdramatiserer og roper til Mrs Sowerberry at Oliver prøver å drepe han. Tjenestepiken kommer støttende til, og sammen stenger de Oliver i en likkiste. De tilkaller Mr. Bumble, og Mr. Sowerberry kommer og juler opp Oliver. I denne tilstanden bestemmer Oliver seg for å rømme til London. Midt på natten legger han ut på en reise til fots.

I London venter Jack Dawkins, en gutt bedre kjent som Dodger, og som er jevngammel med Oliver. Han får mat og øl av Dodger, som tar ham med hjem der han bor, hos tyvemesteren Fagin i Londons fattigstrøk. Fagin har hos seg boende en lang rekke gutter som han lærer opp til å bli mestertyver. I det øyeblikket Oliver kommer inn i huset gir det inntrykk av at de som bor der lever under elendige forhold. Oliver blir servert pølser, men han vet ikke hvordan han skal spise den, så han tar den i hånden. I huset vanker også den brutale forbryteren Bill Sikes og hans godhjertete kjæreste, Nancy.

Dodger og en annen gutt, Charley Bates, har fått i oppdrag av Fagin å lære Oliver å stjele. Under en tur i sentrum snapper Dodger en lommetørkle fra en mann utenfor en bokhandel. Oliver blir så overrasket at han bare blir stående, han visste ikke at guttene var lommetyver. Offeret for lommetyveriet skriker opp at han er blitt bestjålet, og menneskene på gaten tror det er Oliver.

Bokhandleren, Mr. Brownlow bevitner at han så selv med egne øyne at det var to gutter. Dermed blir Oliver frikjent, og Mr. Brownlow tar Oliver med hjem for å stelle og pleie ham.

I Brownlows hus blir Oliver ønsket velkommen av Mrs. Bedwin som vasker og steller ham. Han blir behandlet pent, og kledd i fine klær. Noen uker går det fint for Oliver. Hans lykke blir avbrutt når Fagin, redd for at Oliver skal sladre på gjengen hans, bestemmer at Oliver skal føres tilbake. Når Mr. Brownlow sender Oliver ut for å betale for noen bøker kommer Nancy, som han tidligere kjente fra gjengen, og fører ham tilbake til Fagins hule. Tyvene tar fempundsseddelen, som Mr. Brownlow hadde gitt ham, og tar fra ham de nye klærne. Oliver tenker stadig på å rømme, men blir godt passet på av Fagin, Dodger og Charley. Nancy får sympati for den stakkars gutten og beskytter ham fra å bli mishandlet av Fagin og Sikes.

I et nytt forsøk på å lære Oliver opp til forbryterlivet tvinger Fagin ham til å delta i et innbrudd. Nancy går motstridende med på å rekruttere Oliver, men hun forsikrer gutten om at hun vil prøve å hjelpe ham.

Tilbake i Olivers hjemby har Mr Bumble giftet seg med Mrs Corney, forstanderinnen på fattighuset. Etter en krangel med kona havner Mr Bumble på en pub der han blir fortalt om en gutt kalt Oliver Twist. Det viser seg at Mrs Bumble er i besittelse av en medaljong og en ring som hadde tilhørt Olivers mor.

Nancy, som nå skammer seg over å ha deltatt i kidnappingen av Oliver, er også redd for guttens sikkerhet. Hun forteller Rose Maylie og Mr. Brownlow og advarer dem. Men Fagin er blitt mistenksom. En natt Nancy treffer Mr. Brownlow, har Fagin bedt Dodger, nå en av Fagins menn, om å skygge henne. Da Dpodger forteller om Nancy, går Fagin til Bill Sikes med dette. Sikes blir så rasende at han dreper Nancy. Han blir selv drept da han prøver å flykte fra en folkemengde og senere drept av politiet.

Det ender med at Oliver får vokse opp hos Mr. og Mrs. Brownlow, går på skole, og blir en lykkelig gutt, og glemmer sin fortid.

17

ROLLER

+ ENSEMBLE

MÅLGRUPPE AKTØRER

B/U/V

MÅLGRUPPE PUBLIKUM

B/U/V

KATEGORI

Musikkteater

SPILLETID

145 min.

Musikk av

Lionel Bart

Skrevet av

Lionel Bart

Oversatt av

Klaus Hagerup

Manuset er skrevet av Lionel Bart. Manuset er brilliant skrevet for å passe både voksne, ungdom og barn og byr på spenning for alle aldre. Den norske oversettelsen er gjort av Klaus Hagerup.

Rettighetene forvaltes av Dramas. Frilynt Norge har god kontakt med Dramas og bistår gjerne i prosessen med å søke rettigheter. Send mail til post@frilynt.no eller ring 33 48 80 90 for mer info!

Se mer info om manuset her.

Musikken er komponert av komponist Lionel Bart.

Rettighetene forvaltes av Dramas. Frilynt Norge har god kontakt med Dramas og bistår gjerne i prosessen med å søke rettigheter. Send mail til post@frilynt.no eller ring 33 48 80 90 for mer info!

Se mer info om manuset her.

Dersom du trenger noe spesifikt, ta kontakt med vår kostymespesialist på tone@frilynt.no eller ring 33 48 80 90 for råd og bistand.

Om du vet akkurat hva du skal ha, sjekk ut vårt kostymesøk.

Vi har mye spennende på lager! Dersom du trenger hjelp til å finne rekvisitter eller scenografi, ta kontakt med vår scenograf på jarle@frilynt.no eller ring 33 48 80 90 for mer info!

Om du vet akkurat hva du skal ha, sjekk ut vårt rekvisittsøk.

Ta kontakt på teatersminke@kostmask.no eller ring 33 48 80 90 for råd, bistand og sminkekurs!

Om du vet akkurat hva du skal ha, sjekk ut sminkebutikken vår www.kostmask.no

Søk tilskudd

Som medlem i Frilynt Norge får ditt lag/din teatergruppe tilgang til støtteordningen Frifond Organisasjon.

Frifond er en støtteordning for aktivitet for barn og unge under 26 år, og hos Frilynt er søknadsfristen 15. oktober. Du søker enkelt via vårt medlemssystem StyreWeb.

Les mer om Frifond i Frilynt her

Les mer om medlemskap i Frilynt her

Som medlem av Frilynt Norge får ditt lag/din teatergruppe tilgang til støtteordningen Momskompensasjon. Ordningen forvaltes av oss via Lotteri- og stiftelsestilsynet og kan enkelt søkes på i vårt medlemssystem StyreWeb. Søknadsfristen er 1. juni.

Det er en enkel søknadsprosess der dere sender inn godkjent regnskap for foregående år, så ordner vi resten. Tilskuddet beregnes på grunnlag av driftsutgiftene i laget ditt, og dere trenger ikke trekke ut mva.

Les mer om Momskompensasjon her

Les mer om medlemskap i Frilynt her

Som medlem av Frilynt Norge får ditt lag/din teatergruppe tilgang til støtteordningen Kursmidler, eller Instruktørstøtte. Ordningen het tidligere Voksenopplæringsmidlene, og gis til aktivitet som har 4 eller flere deltakere over 14 år. Studieforbundet Kultur og Tradisjon behandler søknadene, og du kan få veiledning under prosessen både hos dem og oss.

All aktivitet som skjer i forbindelse med en produksjon gir læring, derfor støttes denne aktiviteten med en timesats som for tiden er på 98 kr pr kurstime.

Les mer om kursmidler her

Les mer om medlemskap i Frilynt her